In de Dorpskerk heeft bijna 200 jaar geen orgel gestaan. In die tijd was er een voor- zanger. In 1843 werd aan de orgelbouwers G.W. en H.B. Lohman de opdracht voor de bouw van een orgel gegeven. De prijs voor het orgel kwam op ƒ 2950,-. Op 31 augustus 1845 werd het orgel voor het eerste gebruikt in een eredienst. 

orgel

In 1908 werd door de firma J. de Koff uit Utrecht herstelwerkzaamheden en klankwijzigingen uitgevoer. Er werden ook enkele stemmen vervangen. Op het hoofdmanuaal werd de Dulciaan vervangen door een Trompet 8 voet. Van het bovenwerk werd de Flageolet 1 vervangen door een Salicet. Tevens voegde hij een pedaal toe met 2 stemmen. Hieronder volgt een overzicht van de oorspronkelijke dispositie. In 1920 brak er brand uit in de kerk waardoor ook het orgel werd beschadigd. De firma Koff restaureerde het orgel opnieuw. In 1963/1964 werd het orgel nogmaals door de genoemde firma een technisch herstel uitgevoerd. Aan het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het orgel door de firma Flentrop-Orgelbouw uit Zaandam gerestaureerd. Met deze restauratie is getracht het oorspronkelijke Lohman-klankbeeld weer zoveel mogelijk terug te brengen. Het in 1908 toegevoegde pedaal is gehandhaafd. Tevens kreeg het orgel zijn lichte kleur weer terug.

 

 

Oorspronkelijke dispositie:
Hoofdmunaal: Praestant 8 voet, van Engelsch tin in het front, gepolijst. Bourdon 16 voet, van orgelmetaal, de 24 grootste van hout. Holpijp 8 voet, van orgelmetaal, de 12 grootste van hout. Octaaf 4 voet, van orgelmetaal. Fluit 4 voet, van orgelmetaal. Quint 3 voet, van orgelmetaal. Octaaf 2 voet, van orgelmetaal. Salcionaal 8 voet discant 4 sterk, van orgelmetaal. Mixtuur bas 3 sterk, discant 4 sterk, van orgel metaal. Plaats en inrichting voor Dulciaan 8 voet met 2 trekkers.

Bovenwerk: Violinpreastant 4 voet, orgelmetaal. Fluit doux 8 voet, orgelmetaal, de 12 grootste van hout. Viola di Gamba 8 voet, orgelmetaal, het onderste octaaf uit de fluit doux 8 voet, sprekende alzoo beginnende met klein c. Roerfluit 4 voet, orgelmetaal. Gemshoorn 2 voet, orgelmetaal. Flageolet 1 voet, orgelmetaal.

Pedaal (toegevoegd 1908): Subbas 16 voet Bourdon 8 voet