De eerste rondgang is bestemd voor innovatief kooktoestel verandert levens in Bangladesh.
In Bangladesh hebben veel vrouwen geen eigen, of beperkte, inkomsten uit bijvoorbeeld de verkoop van landbouwproducten. Via een ingenieus kooktoestel verhogen zij hun inkomen. Het kooktoestel bespaart brandhout, stoot minder CO2 uit en produceert minder rook, waardoor het beter is voor de gezondheid van vrouwen.
Het innovatieve kooktoestel kan gestookt worden met (weinig) hout of groenafval vermengd met organische mest. Het kooktoestel zet deze brandstof bovendien om in biochar: een restproduct dat lijkt op houtskool. Vrouwen gebruiken de biochar voor hun eigen stukje land of verkopen het als een natuurlijke bodemverrijker. Biochar neemt gemakkelijk voedingsstoffen op voor planten, geeft deze vervolgens geleidelijk af en houdt water langer vast. Dat laatste is een groot voordeel in perioden van droogte.
Goed voor milieu en gezondheid
Daarnaast slaat biochar CO2 langdurig, wel zo'n 1000 jaar, op in de bodem, waardoor CO2-uitstoot wordt verminderd. Het is daarmee zeer milieuvriendelijk: erg welkom in een land dat hard getroffen wordt door klimaatverandering en natuurrampen. Het kooktoestel veroorzaakt bovendien minder rook en is daarmee beter voor de gezondheid. Samen met partnerorganisatie CCDB (Christelijke Commissie voor Ontwikkeling in Bangladesh) zorgt Kerk in Actie voor de installatie van het kooktoestel, trainen we vrouwen in het gebruik ervan en leren we vrouwen hoe zij de biochar kunnen vermarkten om zo hun inkomen te verhogen.
In 2021 heeft CCDB 500 kooktoestellen kunnen verstrekken aan gezinnen die daarvoor een training hebben gevolgd en lid zijn een biochar-producentengroep. Twee van deze groepen kregen daarnaast een training in business development.
Jamuna investeert in eigen bedrijf
Jamuna Rani Das (27) kreeg een aantal jaar geleden van CCDB een kookttoestel. Tot die tijd was haar man de enige verdiener, hij had een kleine meubelzaak. Toen Jamuna op 16-jarige leeftijd trouwde, was ze vastbesloten was haar man financieel te helpen. Daarom meldde ze zich in 2017 aan voor het biochar-project en begon ze het speciale kooktoestel te gebruiken dat biochar kan produceren. Ze kookt drie keer maaltijden op het fornuis, dat minder rook produceert en een aanzienlijke hoeveelheid brandstof bespaart in vergelijking met een traditioneel kookfornuis. Ze verdient geld door per maand zo'n 50 kilo biochar te verkopen. Met de helft van haar inkomsten zorgt ze voor haar 12-jarige dochter, de andere helft zette ze op de bank. Toen ze voldoende had gespaard, kocht ze een naaimachine en statte haar eigen bedrijf als kleermaakster. Verder verbouwt ze per seizoen zo'n 45 kilo groenten in een kleine tuin waar ze biochar gebruikt als bodemverbeteraar. Jamuna is erg dankbaar voor de kansen die CCDB haar heeft geboden.
Het CvK bestemt de collecte vandaag voor een wijkgebonden doel: voor de Dorpskerk is dat het opknappen van de Voorhof en voor de Oosterlichtkerk is dat voor de techniek (software). U doet toch ook mee!
Tevens wordt er gecollecteerd voor de GZB en de wijkkas.