De diaconale rondgang is bestemd voor een beter inkomen voor sheaboerinnen in Ghana.
Sheaboerinnen versterken blijkt succesvol.
Vrouwen uit afgelegen dorpen economisch zelfstandig maken kan enorm succesvol zijn, zoals blijkt bij de sheaboerinnen in Ghana. Sinds 2015 versterkt Kerk in Actie daar vrouwen die sheanoten rapen en tot boter verwerken. Inmiddels zijn commerciële partijen aangehaakt. Als een soort vliegwiel kunnen steeds meer vrouwen ondersteund worden en verbetert het leven van ruim 15.000 vrouwen. 

Veertig procent meer voor hun oogst
Na zeven jaar ziet Kerk in Actie dat de steun die geboden wordt zeer succesvol is: door professionalisering en training is de kwaliteit van de noten en de boter verbeterd en kunnen de vrouwen hun producten op een beter moment verkopen, waardoor de oogst inmiddels veertig procent meer opbrengt. Dat betekent veel voor de gezinnen in afgelegen dorpen in het noorden van Ghana: de sheanoten zijn niet meer een kleine bijverdienste voor deze vrouwen: doordat ze steeds meer samen werken worden ze steeds meer zakenvrouwen met een gezamenlijke onderneming. Dat was precies de opzet: vrouwen versterken, oogst verbeteren waardoor de vrouwen nu in staat zijn hun producten te leveren aan de Savanna Fruits Company en Fuji Oil Ghana. Ze zijn lid van de Global Shea Alliance en worden ook gesteund door het Ghanese Ministerie van Landbouw.  

Arbeidsomstandigheden fors verbeterd
Met steun van Kerk in Actie zijn motorfietsen voor het vervoer van de noten aangeschaft en beschermende kleding die gebruikt wordt bij het verzamelen van de noten. Ook konden er machines aangeschaft worden die gebruikt worden om de noten tot boter te verwerken. De vrouwen kunnen de machines zelf bedienen. De kwaliteit van de boter is zo goed, dat ze een betere prijs krijgen op de markt. “Ik kan nu mijn gezin onderhouden en mijn kinderen naar school sturen,” vertelt een van de vrouwen.
Duurzame ondersteuning
Voorlopig blijft financiële ondersteuning nodig om meer vrouwen te helpen om hun leven te verbeteren. Daarom blijft Kerk in Actie doorgaan met haar steun aan sheaboerinnen. Een succesvol project in stand houden en uitbreiden, helpt u mee?

 

De kerkrentmeesterlijke rondgang is voor publiciteitszaken. Naast berichten in plaatselijk kranten, betreft dit doel ook (het hosten van) de website en kopieerkosten. Onze kerkelijke e-mailadressen en de websites moeten verhuizen naar een andere partij. Daar wordt achter de schermen hard aan gewerkt.