onderhoud kerkorgel

Ons orgel is gebouwd door de Gebr. Lohman in 1845. De oplevering vond plaats op 30 augustus van dat jaar. Het is dus 178 jaar oud. In de zeventiger jaren heeft het orgel voor het laatst groot onderhoud gehad. Eigenlijk moet dit elke 25 jaar, dus tijd voor een grondige servicebeurt. Daarbij wordt het vele stof dat zich in de loop der jaren ophoopt in de orgelpijpen verwijderd en delen die zijn vergaan of in slechte staat verkeren, vervangen. Klik op de afbeeldingen om deze groot en in veel detail te kunnen zien.

onderhoud kerkorgel

Bovenstaand ziet u het pijpwerk van het hoofdwerk. (Onderklavier). Van recht naar links ziet u Dulciaan 8’ Mixtuur 3 – 5 sterk (kleine pijpjes, klinken samen). Octaaf 2’ Quint 2 2/3’ Octaaf 4’ Salicionaal 8’ Holpijp 8’ (met hoedjes) Praestant 8’ (baskant staat in het front) Bourdon 16’ (hout)

onderhoud kerkorgel

Hier dezelfde lade, maar alle pijpen verwijderd, behalve de houten pijpen van de Bourdon 16’ Voor de grote pijpen van de Praestant 8’ en Bourdon 16’ is geen plaats op de lade. Daarom staan ze apart en worden van wind voorzien door middel van conducten. (loden pijpen). De grote pijpen van de Praestant 8’ die in het front staan worden ook van wind voorzien door middel van conducten.

onderhoud kerkorgel

De conducten zijn gemaakt van lood en verkeren in een zeer slechte toestand. Toen de orgelbouwer de twee conducten naast de middelste aanraakte, vielen er al gaten in. Zij zullen allemaal vervangen worden door nieuwe exemplaren die gemaakt zullen worden van een mengsel van lood en tin. Dan zijn ze veel beter bestand tegen weersinvloeden.

onderhoud kerkorgel

Op deze bovenstaande foto is de orgelbouwer bezig. Enige pijpen van de Holpijp en de Praestant staan nog op de lade. Op de voorgrond ziet u vierkante bakjes. Dit zijn stevels waarin de Dulciaan wordt geplaatst. De Dulciaan is een tongwerk en maakt geluid op een andere wijze dan de overige pijpen, die allemaal labiaalpijpen zijn. Op de achtergrond een gordijn van abstracten (trekstangen) voor de bediening van het bovenwerk.

onderhoud kerkorgel

Deze foto laat de abstracten zowel naar het boven werk als naar het hoofdwerk zien. Ook ziet u de binnenzijde van de trekstangen voor de registers.

Tot zover de uitleg bij de foto's van Rien Verweij. Het onderhoud is gedurende een periode van drie weken uitgevoerd door firma Flantrop. Ondermeer de volgende werkzaamheden zijn uitgevoerd:

  • het verwijderen van alle (circa 1000) pijpen;
  • het stofzuigen van alle onderdelen;
  • het vochtig afnemen van al het houtwerk;
  • het eventueel repareren van loden leidingen;het terugzetten van alle pijpen;
  • het stemmen en eventueel repareren van de pijpen;
  • en alles weer in de oude staat terug brengen.

Onderstaand treft u nog meer indrukwekkende foto's aan van het orgel gedemonteerd en de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Alle foto's zijn gemaakt door ons gemeentelid Jaap van der Zee, die bijna dagelijks de orgelbouwer assisteert.

onderhoud kerkorgel onderhoud kerkorgel onderhoud kerkorgel onderhoud kerkorgel onderhoud kerkorgel

Hieronder volgen nog enkele foto's die afgelopen vrijdag zijn genomen toen het onderhoud bijna klaar was.

onderhoud kerkorgel onderhoud kerkorgel onderhoud kerkorgel onderhoud kerkorgel onderhoud kerkorgel