Home | Groepen | Nieuws

De afgelopen tijd is er in enkele steden gedoe geweest rond het-kruis-op-de-mijter-van-sint. Sinterklaas is van oorsprong een christelijke bisschop. Een bisschop draagt een mijter (die puntvormige muts op zijn hoofd) en daarop staat inderdaad een kruis, symbool van het christendom. Dit symbool mag niet meer. Men wil liever een neutrale Sint hebben. Een groene Sint mag dan weer wel, zolang hij maar niet christelijk is.

Deze discussie over neutraliteit speelt de laatste tijd niet alleen rond Sinterklaas, maar ook rond christelijke hulpverleningsinstanties. Deze krijgen geen subsidies meer van lokale overheden omdat ze niet neutraal zijn. De boodschap is duidelijk: geloof mag, maar niet in je werk dwz. in het openbaar. Twee vragen komen boven: waar is men bang voor? Wat is het alternatief?

Men is bang voor personen of organisaties die zich te sterk (christelijk) profileren. Alsof een hulpverlener op de wallen alleen een vrouw wil helpen als zij zich eerst bekeert! Net zo min als dat Sinterklaas eerst kinderen tot het christelijk geloof brengt voordat ze cadeautjes krijgen (“heiden? De roe!”). Oftewel, je mag je ding doen (hulpverlening, vrijwilliger zijn, Sinterklaas zijn) zolang je niet duidelijk laat zien waar je voor staat.

Het alternatief is een omgeving, waarin neutraliteit wordt nagestreefd. Maar – denk hier eens de komende dagen over na – bestaat neutraliteit? Nee die bestaat niet, bij welke organisatie dan ook. Wat je hoogstens overhoudt is slechts een slappe consensus, iets wat geen vlees is nog vis. Geen thee nog koffie. Geen Sint nog Kerstman.

Kortom, het streven om een waarde-neutrale leefwereld te maken is een utopie. Leuk op papier, maar het bestaat niet. Het leven vraagt keuzes die naar een kant overhelen. Als het erop aankomt, zul je standpunt moeten kiezen. Wees het eens of oneens met het christelijk geloof, een neutrale tussenweg is bestaat niet.

Om het lijntje door te trekken naar het geloof: keuzes maken is precies wat Jezus Christus doet. Hij wordt weleens afgeschilderd als een zwevende-hippie-op-sandalen die alles en iedereen lief vindt. Maar wie zich verdiept in Zijn levensverhaal ziet dat Jezus stevige standpunten inneemt: voor de onderdrukten, tegen schijnheiligheid, voor geloof, tegen ongeloof. Jezus van Nazareth kiest radicaal voor de mens en tegen een leven zonder God.

Waar kiest u voor? Of heeft u liever een mijter zonder kruis?  

- Lennart Aangeenbrug

p.s. eerlijk gezegd vind ik de werkmijter van Sint veel cooler dan zijn standaard mijter 

Ledenactiviteit

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.